BULHARSKO JE:

  • Jedným z najväčších producentov ruží na svete. Vyprodukuje až 70% svetovej produkcie ružového oleja na svete. Na výrobu 1 g ružového oleja je potrebných 3 až 3,5 kg ružových okvetných lístkov. Turistickým centrom Ružového údolia je mesto Kazanlak. Vo svojom znaku má ružový kvet a nachádza sa tu Múzeum pestovania ruží.
     
  • Bulharské kývnutie ÁNO je naše NIE a naopak. Našim dovolenkárom preto vzniká veľa veselých príhod s dorozumievaním sa. 
     
  • Má obrovské množstvo termálnych prameňov, čo určite láka fanúšikov wellnessu. V Európe im hneď po Islande patrí druhé miesto. 
     
  • Pestovanie hrozna a výroba vína má dlhú históriu siahajúcu až do čias Trákov. Na území sa nachádza 5 významných vinohradníckych oblastí: - podunajská nížina, Čierne more, Ružové údolie, Thrácka nížina, údolie rieky Struma a pestuje sa tu mnoho vynikajúcich odrôd bieleho ale aj červeného hrozna ako napríklad Merlot, Cabernet Sauvignon, Muscatel, Riesling, Rkatsiteli, Pamid...
     
  • Bulharsko sa zvykne označovať aj ako krajina jogurtov. Bulhari ich milujú a pridávajú ich do mnohých jedál. Podľa všetkého ho na územie priniesli Turci  a mnohí Bulhari veria, že  je zárukou dlhovekosti.
     
  • Bulhari sa pýšia aj dvomi veľmi zaujímavými prvenstvami vo svete techniky. Prvé digitálne hodinky vynašiel bulharský inžinier Peter Petroff. Syn bulharského imigranta v USA a John Atanasoff mal zase zásluhu na prvom digitálnom počítači na svete.
     
  • Na bulharskom území sa nachádza 9 lokalít ( prírodných, alebo kultúrnych pamiatok), ktoré sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.
     
  • Bulharsko má vysokú úroveň biodiverzity. Takmer 35% bulharského územia  je zabrané lesmi, kde rastú niektoré z najstarších stromov na svete, ako je dub Granit a borovicová borovica. V krajine rastie vyše 3800 druhov rastlín, z toho 170 endemických a 150 ohrozených. Medveď hnedý, skalné koroptve, sovy, orol bielohlavý a rys ostrovid sú niektoré z kultových fauny bulharských divých živočíchov.


KUCHYŇA A STRAVOVANIE: Bulharská kuchyňa patrí k balkánskym kuchyniam, no väčší význam ako u iných tu má v Dunajskej kotline dopestované obilie. Predovšetkým pšenica a kukurica. Taktiež je silne ovplyvnená orientálnou kuchyňou. Jedlá obsahujú veľa zeleniny, varené a grilované mäso. Do mnohých pokrmov sa pridáva tradičné bulharské korenie čubrica. Národné jedlo je bob čorba, fazuľová polievka ktorej príprava sa mierne líši v závislosti od lokality. Ďalšími tradičnými jedlami sú kebapčeta - na ražni opečené šišky zo sekaného mäsa, tarator - studená polievka z mlieka, cesnaku, uhoriek, orechov, a kôpru. Gjuveč - bohatá zeleninová misa podávaná s vínom, mussaka - zapekaný pokrm z mäsa, zeleniny, syru a zemiakov. Ponuku bulharskej kuchyne dopĺňa i bohatá ponuka vín a pív. Typickými liehovinami sú rakije (vinná pálenka), mastika ( 47% alkoholu - anýzový likér) či mentovka.

Bulharsko_010.jpg Bulharsko_011.jpg Bulharsko_014.jpg