![fovaros.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/ikonok/fovaros.png)
Hľavé mesto: Sofia
|
![bulgar.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/ikonok/bulgar.png)
Rozloha: 110 993,6 km²
|
![lakossag.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/ikonok/lakossag.png)
Počet obyvateľov: 6 875 040
|
![idoeltolodas.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/ikonok/idoeltolodas.png)
Časový posun: + 1
|
![idojaras.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/ikonok/idojaras.png)
Podnebie: mierne kontinentalné
|
![pe_nznem.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/ikonok/pe_nznem.png)
Mena: lev
|
![2.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/bulgar/2.png)
Jedným z najväčších producentov ruží na svete. Vyprodukuje až 70% svetovej produkcie ružového oleja na svete. Na výrobu 1 g ružového oleja je potrebných 3 až 3,5 kg ružových okvetných lístkov. Turistickým centrom Ružového údolia je mesto Kazanlak. Vo svojom znaku má ružový kvet a nachádza sa tu Múzeum pestovania ruží.
Bulharské kývnutie ÁNO je naše NIE a naopak. Našim dovolenkárom preto vzniká veľa veselých príhod s dorozumievaním sa.
Má obrovské množstvo termálnych prameňov, čo určite láka fanúšikov wellnessu. V Európe im hneď po Islande patrí druhé miesto.
![8.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/bulgar/8.png)
Pestovanie hrozna a výroba vína má dlhú históriu siahajúcu až do čias Trákov. Na území sa nachádza 5 významných vinohradníckych oblastí: - podunajská nížina, Čierne more, Ružové údolie, Thrácka nížina, údolie rieky Struma a pestuje sa tu mnoho vynikajúcich odrôd bieleho ale aj červeného hrozna ako napríklad Merlot, Cabernet Sauvignon, Muscatel, Riesling, Rkatsiteli, Pamid..
![5.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/bulgar/5.png)
Bulharsko sa zvykne označovať aj ako krajina jogurtov. Bulhari ich milujú a pridávajú ich do mnohých jedál. Podľa všetkého ho na územie priniesli Turci a mnohí Bulhari veria, že je zárukou dlhovekosti.
Bulhari sa pýšia aj dvomi veľmi zaujímavými prvenstvami vo svete techniky. Prvé digitálne hodinky vynašiel bulharský inžinier Peter Petroff. Syn bulharského imigranta v USA a John Atanasoff mal zase zásluhu na prvom digitálnom počítači na svete.
Na bulharskom území sa nachádza 9 lokalít ( prírodných, alebo kultúrnych pamiatok), ktoré sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.
![9.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/bulgar/9.png)
Bulharsko má vysokú úroveň biodiverzity. Takmer 35% bulharského územia je zabrané lesmi, kde rastú niektoré z najstarších stromov na svete, ako je dub Granit a borovicová borovica. V krajine rastie vyše 3800 druhov rastlín, z toho 170 endemických a 150 ohrozených. Medveď hnedý, skalné koroptve, sovy, orol bielohlavý a rys ostrovid sú niektoré z kultových fauny bulharských divých živočíchov.
KUCHYŇA A STRAVOVANIE
![4.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/bulgar/4.png)
Bulharská kuchyňa patrí k balkánskym kuchyniam, no väčší význam ako u iných tu má v Dunajskej kotline dopestované obilie. Predovšetkým pšenica a kukurica. Taktiež je silne ovplyvnená orientálnou kuchyňou. Jedlá obsahujú veľa zeleniny, varené a grilované mäso. Do mnohých pokrmov sa pridáva tradičné bulharské korenie čubrica.
![3.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/bulgar/3.png)
![7.png](http://cms.sunfun.sk//b2cImages/SunfunSK/Blog/bulgar/7.png)
Národné jedlo jebob čorba, fazuľová polievka ktorej príprava sa mierne líši v závislosti od lokality. Ďalšími tradičnými jedlami sú kebapčeta - na ražni opečené šišky zo sekaného mäsa, tarator - studená polievka z mlieka, cesnaku, uhoriek, orechov, a kôpru. Gjuveč - bohatá zeleninová misa podávaná s vínom, mussaka - zapekaný pokrm z mäsa, zeleniny, syru a zemiakov. Ponuku bulharskej kuchyne dopĺňa i bohatá ponuka vín a pív. Typickými liehovinami sú rakije (vinná pálenka), mastika ( 47% alkoholu - anýzový likér) či mentovka.