fovaros.png

Hľavé mesto: Nikózia

cyprus.png

Rozloha: 5 895 km²

lakossag.png

Počet obyvateľov: 1 141 166 

idoeltolodas.png

Časový posun: + 1

idojaras.png

Podnebie: subtropické stredomorské

pe_nznem.png

Mena: euro

 

 


4.png




Hlavné mesto Cypru - Nikózia je posledné mesto rozdelené na dve časti – cyperskú časť a tureckú časť. Cyperská časť je viac ,,grécka“, zatiaľ čo turecká časť je viac rušnejšia a živšia.  Mesto delí tzv. ,,zelená hranica“ kde pri prechode potrebujete platný cestovný pas. 

Z politického hľadiska sa ostrov delí dokopy na štyri časti (južnú a severnú) . Medzi juhom a severom je Nárazníková zóna pod kontrolou mierových síl OSN. Štvrtou entitou na ostrove je Zámorské územie Spojeného kráľovstva, ktoré zaberá dve od seba oddelené oblasti na južnom pobreží ostrova – Akrotiri a Dekeleia, na ktorých sa nachádzajú britské vojenské základne.

Podľa legendy bola na Cypre zrodená z morskej peny bohyňa lásky Afrodita a vraví sa, že kto obopláva Afroditinu skalu, toho táto bohyňa obdarí neskutočnou krásou.

 




Oranžová farba na cyperskej vlajke symbolizuje zásoby medenej rudy a olivové vetvy sú symbolom mieru. Navrhol ju turecko - cyperský učiteľ. 

Najväčším zvieraťom na ostrove je cyperský muflón, ktorého nájdete aj na cyperských eurominciach, pretože je aj ich národným symbolom. 

V meste Limassol sa koná každoročne pôsobivý karneval, ktorý patrí k najväčším na svete. Koná sa každú jar už od roku 1890 pred začiatkom pôstneho obdobia a trvá 10 dní. Jeho pôvod však siaha až do antiky a je oslavou boha vína Dionýza.

9.png ures.png 2.png



KUCHYŇA A STRAVOVANIE

8.png






Cyperská kuchyňa, ktorá je veľmi rozmanitá, ale aj zdravá  Vám môže pripomenúť turecké, orientálne, talianske ale aj britské chute. Na stole sú často ryby, mäso, zelenina, zemiaky a ovocie. Samozrejme, nechýba víno. Každé typické jedlo je korenené oreganom, kôprom, čerstvými bylinkami a nesmie chýbať veľké množstvo zeleniny. Národným jedlom Cypru je ofto kleftiko, pečené baranie mäso so zemiakmi.
 

7.png

 






V jedálnych lístkoch nájdete hlavne moussaku (nákyp z mletého mäsa, zeleniny a zemiakov), alebo souvlaki (špíz z bravčového mäsa). Veľmi obľúbené je aj dolmades, krájané mäso s ryžou zabalené do vínneho listu, jogurtová omáčka tzatziki s uhorkou, cesnakom a mätou či humus, omáčka zo zeleného hrášku, olivového oleja, cesnaku a petržlenu. Ochutnať sa oplatí aj syr halloumi (výborný je grilovaný podávaný so zeleninou, bylinkami a chlebom).



 

 

5.png3.png

Pre Cyprus je typický špecifický spôsob stolovania, tzv. meze. Pri tomto spôsobe stolovania sa servíruje skupina niekoľkých jedál, ktoré sa podávajú v malých porciách, môže ísť aj o 20-30 jedál, podávajú sa v rôznych miskách a tanierikoch a každý si sám naberá.

Cyprus má však aj vynikajúce vína. Ochutnať môžete suché aj sladšie biele vína, ružové, alebo červené vína. Najznámejšie je dezertné víno Commandaria – najstaršie značkové víno na svete.

Medzi obľúbený tvrdý alkohol patrí zivania. Cyperčania majú radi pivo, alebo osviežujúcu brandy sour namiešanú z nemenej príjemnej miestnej brandy. Milovníci tohto nápoja určite ocenia 15 rokov starú brandy Adonis.

Miestna káva sa varí v džezve, je dosť silná a podáva sa buď ako „glyko“ s cukrom, „metrio“ s troškou cukru, alebo „sketo“ úplne bez cukru.