""

 
  • Magic Life Jacaranda

    EUR/osoba/7 nocí 551 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Lumos Deluxe Resort Hotel & Spa

    EUR/osoba/7 nocí 493 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Haydarpasha Palace

    EUR/osoba/7 nocí 635 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Otium Eco Club Side

    EUR/osoba/7 nocí 539 EUR

    ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Side Royal Luxury Hotel & Spa

    EUR/osoba/7 nocí 579 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Luna Blanca Resort & Spa

    EUR/osoba/7 nocí 669 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Kamelya K Club

    EUR/osoba/7 nocí 605 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Royal Atlantis Spa & Resort

    EUR/osoba/7 nocí 595 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Aydinbey Queens Palace and Spa

    EUR/osoba/7 nocí 785 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Ela Quality Resort Hotel

    EUR/osoba/7 nocí 1 065 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Limak Lara De Luxe Hotel & Resort

    EUR/osoba/7 nocí 805 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Kempinski Hotel The Dome

    EUR/osoba/7 nocí 1 225 EUR

    ULTRA ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Dream World Resort & Spa

    EUR/osoba/7 nocí 549 EUR

    ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
  • Sea World Resort & Spa

    EUR/osoba/7 nocí 487 EUR

    ALL INCLUSIVE
    30.10.2019
Výhodné ponuky (Základná cena pre 2 osoby)
Od
Krajina Dátum Deň Cena

 

TURECKÁ KUCHYŇA

 Medzi základné suroviny tureckej kuchyne patria mäso, ryža, pšenica, mlieko, ovocie, zelenina a strukoviny. Základné druhy zeleniny sú v tureckej kuchyni baklažány, paradajky, paprika, cibuľa, petržlen, vodný melón a iné. Z ovocia sa na jar rodia jahody, pokračujú čerešne, marhule, slivky a rôzne druhy orechov, ktoré sú tu veľmi obľúbené. Z Turecka pochádzajú aj jablká a mandle. Strukoviny najviac zastupuje cícer, šošovica a hrach. Koreniny sú zastúpené v pomerne malom množstve, len sprevádzajú prirodzenú chuť jedla. Zastúpenie v koreničkách si našlo čierne korenie, červená paprika, rasca, cesnak, šafrán, mäta, petržlenová vňať, kúpor, a ďalšie druhy vňatí sú tiež pomerne obľúbené.

Turecká kuchyňa je stará viac než tisíc rokov. Formovala sa pod vplyvmi ázijskej aj stredomorskej kuchyne. Dnes je považovaná za druhú najlepšiu kuchyňu na svete, hneď po francúzskej. Tradícia chalvy, baklavy, šafránovej ryže či ašure je stará ako Osmanská ríša. Najvyberanejšie jedlá sa do celej ríše dostávali z Istambulu, kde pre sultána pracovalo v jeho paláci viac ako tisíc kuchárov. Najlepší kuchári pochádzali z Bolu, mesta v horách, ktoré je dodnes považované za Mekku kuchárskeho umenia.

Mäso tu najčastejie uvidíte jahňacie a aj tým , ktorí ho veľmi radi nemajú,  ho určite doporučujeme skúsiť. Turci ho totiž vedia výborne pripraviť. Menej často je k vidieť mäso hovädzie a kuracie, ale čoho je naozaj na výber, sú ryby. Tie sa väčšinou pripravujú na grile, rovanko ako kebab, čo je turecká špecialita. Ide o odrezky mäsa opekaného na špíze, ktorý si tiež môžete nechať vložiť do arabského chleba a môže obsahovať ďaľšie, pre nás neobvyklé ingredience, napr. slivky.

 

Predjedlá

Hummus - kaša z cíceru, soli a cesnaku sa posypaná červenou paprikou podáva k malým kúskom chleba

Čerkezské kura - kuracie mäso zapekané v rúre v cestíčku z mlieka, chleba, mletých lieskovcov, olivového oleja a korenín

Smažená pečeň s paprikou - na cibuli osmažená teľacia alebo jahňacia pečeň, so smaženými zemiakmi sa podáva aj ako hlavné jedlo

Filé z tresky na turecký spôsob - so smotanovou omáčkou a mandľami

Zelené fazuľky s olivovým olejom - dusené s paradajkami a cibuľou sa servírujú s chlebom

Turecká pizza - cesto sa natrie zmesou mletého mäsa a spolu s plátkami citrónu a zelenými vňaťami sa zroluje

Sigara boregi - smažený závitok z cesta plnený syrom feta a bylinkami

Penirli Haydari - jogurt, uhorka, feta, cesnak, kôpor a soľ sú spolu zmiešané s dervírované v malých miskách

 

Polievky

Jogurtová polievka sa varí z ryže, vody, zelenej šošovice a jogurtu. Pridáva sa aj múka, vajce, olej, cesnak, sušená mäta a soľ.

Polievka z červenej šošovice s mrkvou a cibuľou sa varí s osoleným hovädzím vývarom.

 

Cukrovinky a dezerty

Cukrovinky a dezerty vždy boli dôležitým a typickým prvkom tureckej kuchyne. Platilo za čias Otomanov a rovnako to platí aj dnes. Zaujímavé však je, že plnia aj dôležitú spoločenskú a rituálnu funkciu. Halva (helva), cukrovinka vyrábaná z krupice, sa podáva pri príležitosti veľkých zmien v živote človeka: narodení, smrti, odvedení do armády, návrate z púte, usadení sa v novom domove, prijatí do školy a jej absolvovaní; a takisto pri zvláštnych príležitostiach ako je modlitba za dážď atď.

 

 

 

 


Nápoje
Napriek tomu, že Turecko je islámska krajina, vo všetkých lepších reštauráciách sa k jedlu podávajú alkoholické nápoje, pivo (bira) alebo víno (sarap). Najznámejšie turecké pivo je Efes. Turci väčšinou pijú k jedlu ayran, slaný jogurt riedený vodou, alebo minerálnu vodu (maden suyu), pitná voda vo flašiach sa volá kaynak suyu. Keď človek premýšľa o Turecku, spomenie si na raki - tradičný turecký nápoj, o ktorom existujú mnohé príslovia. Vyrába sa z v rôznych regiónoch z rôznych druhov ovocia, no väčšinou to je hrozno, figy a slivky. Raki sa spočiatku vyrábalo zo zvyškov hrozna, ktoré zostali po výrobe vína. Keď začal byť nedostatok týchto zvyškov, začal sa dovážať alkohol zo zahraničia a spracovávať s anízom. Takto to pokračovalo do 1. svetovej vojny, kedy sa z dôvodu nedostatku surovín začali na výrobu raki používať hrozienka a niekedy dokonca sušené figy a moruše. Na výrobu kvalitného raki sa v Cesme (Izmire) uprednostňovali hrozienka bez jadierok a aníz. Spolu s rozvojom rakiového priemyslu rástlo a rozvíjalo sa pestovateľstvo anízu. Raki sa zvyčajne pije so studenými jedlami, ako sú paradajky, uhorky, šalát a plody mora. Obľúbené sú aj ryby, najmä parmice a makrely. V dôsledku obsahu anízu raki mení farbu a po pridaní vody získa mliečnu bielu farbu. Keď sa k raki podáva pohár čistej vody, vzniká výrazná príjemná chuť.

Národným nápojom je čaj, ktorý Turci servírujú v sklenenom pohári. Pri pohostení ho prijmite, je to prejav priateľstva. Čaj (cay) sa pripravuje z veľmi silného nálevu a potom sa riedi horúcou vodou. V dobrých čajovniach dostaneme na požiadanie tiež samovar (cay semaver). Turecký čaj má plnú chuť a je príliš silný na to, aby sa podával vo veľkých šálkach. Preto sa servíruje v malých pohárikoch v tvare tulipána, ktoré musíte držať za okraj, aby ste si nepopálili prsty, pretože čaj sa podáva vriaci. Môžete si doň pridať cukor, mlieko však nie. Takisto si môžete vybrať čaj podľa chuti svetlejší (slabší) alebo tmavší (silnejší), pretože turecký čaj sa pripravuje tak, že sa do pohára naleje trochu veľmi silného čaju, a potom sa zriedi vodou na požadovanú silu. Nároční milovníci čaju v Turecku zvyčajne chodia do kaviarne či čajovne, kde sa čaj podáva v samovare (po turecky semaver), aby si mohli sami nalievať do pohárov, koľko chcú. Pred niekoľkými rokmi sa na miestny trh uviedol jablkový čaj (po turecky elma cayi), najmä pre turistov. Samozrejme, ten nemá nič spoločné s tradičným tureckým čiernym čajom; je sladký, bez teínu, mierne trpký, s miernou jablkovou príchuťou. Zaujímavé však je, že v zozname prísad sa neuvádza nič súvisiace s jablkami; iba cukor, kyselina citrónová, citrát, potravinárska esencia a vitamín C.

Od čias Otomanskej ríše až do súčasnosti zohrávala káva dôležitú úlohu v tureckom životnom štýle a kultúre. Servírovanie a konzumácia kávy mali po stáročia hlboký dopad na zvyky pri zásnubách a pri rodových zvykoch, na politickú a sociálnu interakciu, modlitby a pohostinnosť. Hoci v dnešnej spoločnosti mnohé rituály už nie sú rozšírené, káva zostala neodlučiteľnou súčasťou tureckej kultúry. Turecká káva sa robí z bôbov arabiky a je jemne zomletá až na prach. Pri mletí sa do kávy niekedy pridáva aromatické korenie kardamóm. Turecká káva má šesť úrovní sladkosti od veľmi sladkej po čiernu. Keďže po servírovaní sa do kávy už nepridáva cukor, lyžičky nie sú potrebné. Keď sa káva začne zohrievať, začne peniť. Pravidlo tureckého kávového obradu diktuje, že ak na káve chýba pena, hostiteľ stráca prestíž.