""

KUCHYŇA

Aromatické byliny a ostrá harissa prepožičiavajú tuniským jedlám špeciálnu chuť. Harissa, pikantná červená zmes korenia, ktorej základom je ostrá pasta z feferóniek rozmiešaných v olivovom oleji, je najdôležitejšou prísadou tuniských kuchárskych majstrov.

K najviac používaným bylinkám a koreniam patria koriander, kurkuma, rímsky kmín, pálivá červená paprika a mäta. Najobľúbenejšou prílohou je pšeničná krupica, arabsky nazývaná kuskus a základom tuniskej kuchyne je chlieb. Hlavným druhom mäsa je jahňacina, za ním nasleduje hovädzie a teľacie. Bravčové mäso, ktoré moslimovia považujú za nečisté, nájdete iba v hotelových reštauráciách. Samozrejmosťou je pestrá ponuka rýb, medzi ktorými dominujú tuniak a pražma.

Kuskus: Kuskus je v pare varená krupica, píše sa couscous. Obvykle sa podáva ako príloha k zelenine a mäsu, veľmi mi to nechutilo. Niektorí ľudia ale na kuskuse idú.

Tajine: Vajíčka varené so zeleninou, podáva sa v hlinenom hrnci.

Harissa: Ostrá červená paprika spolu s olivovým olejom tvorí základ univerzálnej korenenej pasty dochutenej cesnakom a kmínom, prípadne petržlenom.

Saksuka: Saksuka s toastmi obľúbená na raňajky, teplý obed aj ako rýchla večera. Zapekané paradajky s vajíčkom a syrom si zamiluješ.

Brik: Plnené šatôčky z krehkého lístkového cesta. Klasické prevedenie je brik au thon s tuniakom, petržlenom, kápiou, cibuľou a vajcom a pečené v horúcom oleji.

Baklewa: Jemné rezy z lístkového cesta plnené hrozienkami a nadrobno nastrúhanými orechmi namočené v cukrovej, alebo medovej vode.

Osviežujúcom nápojom je “thé á la menthe”, mätový čaj, v ktorom nájdete píniové oriešky alebo lístok mäty. Je to najtradičnejší nápoj Tunisanov. Ak vám hostiteľ ponúkne čaj, nikdy neodmietnite – bola by to urážka. Milovníci kávy môžu ochutnať espreso alebo kávu s mliekom (direkt = viac kávy ako mlieka, krem = viac mlieka ako kávy). Na každom rohu je ponúkaná čerstvo vylisovaná šťava z pomarančov alebo iného čerstvého ovocia. V Tunisku je veľký výber minerálnych vôd a sú kvalitné. Bežnými značkami sú Safia, Sabrine, Marwa alebo Hayet. Výborné sú tiež tuniské vína. Z červených sú cenené Magon a Haut Mornag, z ružových Sidi Saad alebo Sidi Rais a medzi bielymi vyniká Muscat de Kebilia.