""

Kuchyňa 
Egyptská kuchyňa to sú tradičné arabské jedlá. V krajine je zakázané jesť bravčové mäso a piť alkohol. Základom miestnych jedál je ryža, pšenica a zelenina, kozie a jahňacie mäso, hydina (kačky, husy, holuby) a samozrejme čerstvé ryby z Nílu i zo Stredozemia a Červeného mora. Čo sa týka typického egyptského jedálničku, tak na raňajky tu dostanete fazule, vajíčka, nakladanú zeleninu, džem a syry. K obedu sú podávané najrôznejšie polievky a ako príloha k mäsu sa okrem ryži alebo fazulí podáva čerstvá alebo nakladaná zelenina a nekvasený chlieb nazývaný pita. Takmer v každom jedálničku nájdete grilované kura. Typickou večerou je v Egypte zeleninová polievka, ďalším chodom je mäso alebo ryby. Ako zákusok býva podávané najrôznejšie ovocie, ktoré je v tejto oblasti naozaj dostatok - banány, pomaranče, fíky, guava či ďatle, a to čerstvé alebo sušené. V súčasnej dobe je vo veľkých hoteloch ponúkaná i európska kuchyňa. Pokiaľ budete chcieť zahnať smäd, skúste miestne pivo Stella alebo tmavé pivá Marzen a Aswanli. Pochutnať si môžete i na vínach - buď môžete ochutnávať tie miestne alebo drahé zahraničné. Miestne vína poznáte podľa tradičného názvu - napríklad Pharaon, Nefertiti alebo Cleopatra. Najviac sa tu však popíja čaj. Býva podávaný teplý, slabý, v malých pohárikoch, a to buď čierny alebo mätový. Rubínovo červený a veľmi osviežujúci nápoj zo sušených kvetov ibišku (karkadé) vás osvieži rovnako studený, ovšem Egypťania ho popíjajú i vrelý. Egypťania si zakladajú i na pití kávy. Najčastejšie pijú výrazne silnú a veľmi sladkú kávu "zjada". Stredne sladkou alternatívou je "mazbut", a "sádeh" je káva celkom vrelá. 

Jedlá

Ako príloha sa podáva arabský chlieb aish (aish znamená život), ktorý nemôže chýbať v žiadnej reštaurácii. Pre mnohých obyvateľov je aish takmer jediným dostupným jedlom.

Rovnako ako v Európe, aj tu je jedlo rozdelené do niekoľkých chodov. Podávajú sa však naraz. Predjedlu sa hovorí mazzá a servíruje sa v malých miskách. Väčšinou ide o polievku alebo ryžové a zeleninové jedlá, placky (aish baladi) sa máčajú v tahine (sezamová pomazánka s cesnakom) alebo hommus (hrachová kaša so sezamovou pomazánkou). K tomu sa podáva zelenina, napríklad cuketa alebo vínne listy (wara ainab) plnené korenenou ryžou, ktoré sa servírujú tak teplé, ako aj studené. Pomocou tabbulah – osviežujúci koktejl z rajčín, cibule, bulguru a citrónovej šťavy, oleja a petržlenu, si Egypťania dopĺňajú pre telo potrebné vitamíny. Ovčí syr s rajčinami (gibna bejda), marinovaná mrkva, reďkovka, cibuľa a olivy patria k bohatej palete predkrmov, ktoré veľakrát s najrôznejšími druhmi chleba nahradia aj hlavné jedlo.

Ako hlavný chod sa servíruje hovädzie, rybie a hydinové mäso. Veľmi obľúbená je kofta – grilované mleté mäso alebo šiš kebab – grilované kuracie, hovädzie mäso alebo aj kúsky pečienky s cibuľou a rajčinami. Pochúťkou pre labužníkov sú holuby (hamam machshi) s korenistou plnkou. Toto jedlo nesmie chýbať pri žiadnej slávnosti.

Dezert je väčšinou veľmi sladký a zasýti. Obsahuje oriešky, hrozienka a med, vačšinou je dochutený škoricou, šlahačkou alebo melasou.

 

 

Káva, čaj, vodná fajka (shisa)

Na záver nesmie chýbať káva, najlepšie pravá turecká - kahwa, pripravovaná v džezve. Niekde sa do nej podľa beduínskej tradície pridáva kardamon a muškát. Do čierneho čaju sa zas pridávajú lístky mäty. Obľúbeným a osviežujúcim nápojom je ibištekový čaj karkadeh, ktorý podporuje trávenie. Podáva sa teplý, ale aj studený. Jediné domáce pivo Stella je ľahké. Lahodné vína pochádzajú z viníc z delty Nílu, napr. biele víno Obelisk alebo Pharaons. Veľmi obľúbeným nápojom je aj čerstvo lisovaná šťava z pomarančov, citrónov alebo z cukrovej trstiny, resp. mangový džús.

 

 

 

 

 

Sladkosti

Asi najznámejším egyptským dezertom je baklava. Jedná sa o niekoľko vrstiev tenučkých oplátok, medzi ktorými sú rozdrvené orechy, najmä pistácie a všetko je to poctivo preliate sirupom. Táto naozaj sladká pochutina má tvar kosoštvorca. Egyptskou špecialitou je Ummi Alí – vrstvami cesta sú v tomto prípade prekladané oriešky a hrozienka namočené v sladkom mlieku.

 

 

Nápoje

Čaj sa v tradičných reštauráciách a kaviarňach podáva v pohároch a je veľmi silný a sladký. Káva sa podáva v malých šálkach, spravidla sa jedná o tureckú kávu. Rovnako ako čaj je káva podávaná v tradičných podnikoch veľmi sladká.

Pivo Stella je kvasnicový ležiak, ktorý sa v Káhire varí už viac ako sto rokov. Na pobreží Červeného mora, v Al Goune, sa varí konkurenčná Saqqara. Egyptské vína neboli považované za príliš chutné, ale v poslednej dobe sa jeho kvalita vďaka inovácii výroby zvýšila.

Osviežiť sa môžete nápojom ako je karkadi, ktorý sa pripravuje z ibištekových kvetov alebo zabaadi, čo je jogurt našľahaný so studenou vodou a soľou. Obľúbené sú aj čerstvé džúsy, ktoré si môžete kúpiť aj v stánkoch na ulici.

V Egypte, kde je štátnym náboženstvom islam, je ponuka alkoholických nápojov obmedzená. V hotelových reštauráciách, baroch či v nočných kluboch a diskotékach nachádzajúcich sa v známych letoviskách sú alkoholické nápoje dostupné, pretože konzumácia alkoholu je tu bežná. Ceny kvalitného importovaného alkoholu sú však vyššie, a žiadne alkoholické nápoje nedostanete kúpiť v supermarketoch. Alkohol si môžete zakúpiť na letisku v obchodoch DUTY FREE pri odlete z krajiny, alebo do 48h po prílete aj v DUTY FREE obchode v Hurghade. Pri nákupe sa treba preukázať cestovným pasom.